CUKRY JAKO DWU-SYGNALNE DOZYMETRY DO POMIARU DUŻYCH DAWEK PROMIENIOWANIA JONIZUJĄCEGO. BADANIA WSTĘPNE

Zofia Peimel-Stuglik, Slawomir Fabisiak


W raporcie przedstawiono wstępne wyniki badań wybranych cukrów (maltoza, sacharoza, cukry spożywcze) pod kątem wykorzystania ich jako materiału sensorycznego w dozymetrii dużych dawek promieniowania jonizującego. Korzyść z zastosowania cukrów w dozymetrii wynika z faktu, że proces napromieniania generuje w nich dwojakiego rodzaju sygnały dozymetryczne: centra barwne (odczyt spektrofotometryczny) i centra paramagnetyczne (odczyt metodą EPR). Pozwala to dobrać dogodniejszy w danej sytuacji sposób analizy i lepiej oszacować niepewności związane z odczytem sygnału.
Dotychczas otrzymane wyniki wskazują na sacharozę jako lepszy od innych, badanych w pracy, materiał dozymetryczny z progiem detekcji ~100 Gy w przypadku korzystania z metody EPR i ~5 kGy w przypadku korzystania z metody optycznej.
Badania wykazały duże rozbieżności parametrów fizykochemicznych i generalnie niską jakość dostępnego aktualnie na polskim rynku cukru spożywczego.

(in English)