Raporty IChTJ. Seria B nr 2/2011





EFEKTYWNOŚĆ RÓŻNYCH PROCEDUR IZOLACJI MINERAŁÓW W METODZIE TERMOLUMINESCENCJI STOSOWANEJ DO IDENTYFIKACJI NAPROMIENIOWANEJ ŻYWNOŚCI

(Effectiveness of different procedures for mineral separation in thermoluminescence method adapted for the detection of irradiated food)

Monika W. Sadowska, Wacław Stachowicz


Przedstawiono, porównano i omówiono wyniki badania napromieniowanych próbek bazylii, cebuli, czosnku, papryki i chili metodą termoluminescencji (TL) z zastosowaniem czterech procedur izolacji minerału: metody standardowej rekomendowanej w normie PN-EN 1788:2002, hydrolizy, metody ultradźwiękowej i metody przesiewowej. W badaniu TL wszystkich produktów, poza cebulą, uzyskano zadowalające wyniki, stosując każdą z czterech metod izolacji minerału. W przypadku cebuli metoda przesiewowa i hydroliza okazały się nieodpowiednie do izolacji minerału.



The results of the study on the examination of irradiated samples of basil, onion, garlic, paprika and chili by thermoluminescence (TL) method with the use of four mineral separation procedures (method recommended in EN 1788:2001 EU standard, hydrolysis, ultrasounds and sieving) are presented, compared and discussed. It is concluded that TL examination of all samples with the exception of onion delivered satisfactory results by applying all four separation procedures. In case of onion sieving and hydrolysis were found not suitable for the separation of mineral fraction.