Raporty IChTJ. Seria B nr 4/2006





WYKRYWANIE NAPROMIENIOWANIA FARMACEUTYKÓW ZAWIERAJĄCYCH SKŁADNIKI POCHODZENIA ROŚLINNEGO METODĄ POMIARU TERMOLUMINESCENCJI ORAZ METODĄ SPEKTROSKOPII ELEKTRONOWEGO REZONANSU PARAMAGNETYCZNEGO

Kazimiera Malec-Czechowska, Magdalena Laubsztejn, Grażyna Strzelczak, Wacław Stachowicz


W pracy przedstawiono wyniki badań identyfikacji napromieniowania dla pięciu produktów farmaceutycznych zawierających w swym składzie suche ekstrakty ziołowe, cukry oraz inne składniki, takie jak: talk, koloidalna krzemionka i stearynian magnezu.
Badania przeprowadzono dla próbek, które celowo napromieniowano dawką 5 kGy promieniowania gamma i przechowywano przez ponad 2 lata w Samodzielnym Laboratorium Identyfikacji Napromieniowania Żywności (SLINŻ) Instytutu Chemii i Techniki Jądrowej (IChTJ) oraz dla próbek, których nie napromieniowano. W badaniach wykorzystano dwie znormalizowane metody wykrywania napromieniowania żywności: metodę pomiaru termoluminescencji (TL) minerałów krzemianowych wyizolowanych z próbek oraz metodę spektroskopii elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR) do wykrywania napromieniania żywności zawierającej krystaliczne cukry.
Celem badań było wykazanie przydatności zastosowanych metod do wykrywania napromieniowania produktów farmaceutycznych zawierających składniki pochodzenia roślinnego oraz mono- i di-sacharydy.

(in English)